Uudet OttoPlus-automaatit laajentavat talletusautomaattien verkostoa

Otto-automaatteja ylläpitävä Automatia Pankkiautomaatit Oy asentaa tänä vuonna lisää uudenlaisia käteisautomaatteja, joissa toimivat kaikki Otto-automaateilta tutut palvelut, plus setelien talletus. Automaatin nimeksi on annettu lyhyesti OttoPlus.

 

OttoPlus on Otto plus setelien talletus

OttoPlus-automaatista voi nostaa käteistä aivan kuten muistakin Otto-automaateista. OttoPlus-automaatti on palveluiltaan muutenkin kuin ennestään tuttu Otto-automaatti, mutta lisäksi sillä onnistuu setelien talletus.

OttoPlus-automaatit laajentavat talletusautomaattien verkostoa

OttoPlus-automaateissa ei ole laitteistoa kolikkojen käsittelyyn, joten ne ovat mitoiltaan pienempiä kuin TalletusOtto-automaatit, jotka ottavat vastaan myös kolikkoja. OttoPlus-automaatteja voidaan asentaa myös ulkoseiniin, palvelemaan 24/7-periaatteella. Vuonna 2016 otettiin käyttöön ensimmäiset 35 OttoPus-automaattia. Niitä on tarkoitus levittää vuosien 2017–2018 aikana yhteensä noin 150 kappaletta lisää ympäri Suomen, myös pienemmille paikkakunnille ja alueille, joilla ei ole TalletusOtto-automaattia.

Seteleitä on talletettu TalletusOtto-automaateilla selvästi yli odotusten

Myös Automatian 160 TalletusOtto-automaattia ovat kovassa käytössä ja niitäkin aiotaan asentaa vielä joitakin lisää. Vilkkaimmilla automaateilla tehdään tuhansien ottotapahtumien lisäksi tuhansia talletuksia kuukaudessa ja hiljaisimmillakin satoja talletuksia kuukaudessa. Kaksi kolmasosaa talletuksista sisältää pelkkiä seteleitä ja noin 90 % talletetusta rahasta on seteleinä.

”Vaikuttaa siltä, että yrittäjien lisäksi yhä suurempi osa yksityisasiakkaistakin tallettaa saamansa setelit kätevästi heti TalletusOtto-automaatilla, sen sijaan että säilyttäisi niitä itsellään pitempään kuten kolikoita tai veisi ne konttoriin. Vaikka esimerkiksi yksityishenkilöiden välistä käytetyn tavaran kauppaa on siirtynyt paljon myös nettiin, sen määrä on samalla vain lisääntynyt ja maksuvälineenä yleisin on yhä käteinen”, arvioi Automatian varatoimitusjohtaja Jyri Marviala.

Myös pelkkiä Otto-automaatteja uusitaan edelleen

Otto-automaatteja on Suomessa nyt yhteensä n. 1 400. Vaikka talletuksia vastaanottavia automaatteja lisätään, niiden lisäksi myös tavallisia Otto-automaatteja uusitaan, koska ottotapahtumia tehdään kuitenkin moninkertainen määrä talletustapahtumiin nähden. Automatian käteisautomaateilla tehtiin vuonna 2016 ottoja 124 miljoonaa kertaa ja talletuksia noin kolme miljoonaa kertaa.

Käteinen vähenee, käteispalvelujen valtakunnallinen saatavuus säilyy

Huippuvuodesta 2001 käyttökerrat Suomen käteisautomaateilla ovat vähentyneet 50 % ja pelkästään kymmenen viime vuoden aikana 40 %. Automatia uskoo käteisen käytön vähintään yhtä nopeaan vähenemiseen myös jatkossa, koska edulliset kannettavat maksupäätteet ovat alkaneet yleistyä jopa torikaupassa, perinteistä kaupasta siirrytään nettikauppaan ja uudet lähimaksukortit sekä mobiilimaksaminen syrjäyttävät käteistä erityisesti pienissä maksuissa, joissa käteisellä on perinteisesti ollut vahvin asema.

Automaatteja uusiessaan Automatia tarkistaa aina alueittain automaattien määrää vastaamaan otto- ja talletuspalvelujen kysyntää. Otto-automaattien nyt meneillään oleva uusimiskierros on aloitettu vuonna 2011 ja viedään läpi vuosikymmenen loppuun mennessä. Automaattiverkoston harveneminen ei merkitse huonoa käteisen saatavuutta. Käteisautomaattien lisäksi käteistä saa nykyisin nostaa myös yhteensä parin tuhannen kaupan ja kioskin kassalta sekä käteisnostopalvelua tarjoavista pankkien konttoreista. Joistakin pankeista voi jopa puhelimitse tilata käteistä vakuutettuna postilähetyksenä.

Automaattien sijainnin ja kunnon voi tarkistaa osoitteesta otto.fi

Paljon tietoa Automatian käteisautomaattipalveluista saa osoitteesta otto.fi.

Muun muassa reitti lähimmälle automaatille löytyy otto.fi-sivuston hakupalveluista ”Missä Otto?” ja ”Missä Talletus?”.

Automatia päivittää nykyisin automaattiensa sijainnin lisäksi mahdolliset palvelukatkot lähes reaaliaikaisesti otto.fi-sivuston hakupalveluihin, joten sieltä voi myös tarkistaa, että lähin automaatti on toimintakunnossa.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.