Kysymys & vastaus

Tältä sivulta löydät vastaukset joihinkin meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Katso alun sisällysluettelosta, löytyykö siitä juuri sinun kysymystäsi. Vastauksen saat klikkaamalla kysymystä.

Usein kysytyt kysymykset:

Mistä tietää, ettei Ottopisteellä ole rikollisten asentamaa kortin kopiointilaitetta?

Asiakkaan paras ase korttirikollisia vastaan on estää tunnusluvun kurkinta tai kuvaaminen peittämällä näppäily yläpuolelta esimerkiksi toisella kädellä, aina ja kaikkialla missä käyttää korttiaan.

Ottopisteitä ja kortinlukijoita on eri mallisia, mutta sininen korttiaukko ei normaalisti koskaan ota korttia (tai edes sen reunaa, jossa magneettijuova on) kokonaan sisäänsä, vaan kortin pää jää kauttaaltaan näkyviin.

Jos kortin pää ei jää kunnolla näkyviin, on sininen lukija rikki tai sitä on manipuloitu. Ota silloin yhteys automaatin infotaulussa näkyvään automaatin hoitajan numeroon (24 h).

Mitä teen kun Ottopiste "hylkii" sirukorttiani?

Varsinaisia vikoja sirukortin lukijoissa on vähän, mutta joskus kortin syöttöä joutuu yrittämään useammin kuin kerran.

Kortin sirun kontaktipintaan voi helposti kertyä silmälle näkymätöntä pölyä tai rasvaa, jolloin sirulukija ei aina saa yhteyttä siruun. Tähän yleensä auttaa kortin pyyhkäisy esim. puhtaaseen paidanhihaan.

Sirukorttia kannattaa siis kokeilla sinisessä aukossa heti pari kertaa, pyyhkäistä sirua ja kokeilla vielä uudelleen. Mikäli jonkin Ottopisteen sininen aukko ei useista yrityksistä huolimatta lue sirukorttia, kannattaa ilmoittaa viasta automaatin infotaulussa näkyvään numeroon. Jos kortilla ei saa palvelua lainkaan, on syytä ottaa yhteys kortin myöntäneeseen pankkiin.

Miksei Ottopisteistä saa pienempiä seteleitä?

Suomalaisten asiakkaiden keskimääräinen kertanosto on jo noin 100 euroa ja noussut vuosi vuodelta. Mitä suuremmat setelit automaattiin on tankattu, sitä paremmin raha riittää esimerkiksi viikonloppujen yli.

Turvataksemme rahan riittävyyden, jo ennen euroon siirtymistä vuonna 2001 tarjosimme 50 markan seteleitä (vastaa n. 10 euroa) enää joka kymmenennestä Ottopisteestä ja niitä haluavat asiakkaat joutuivat usein toteamaan lähimmän näin pieniä seteleitä jakavan automaatin olevan toisella paikkakunnalla. Päätimme silloin, että setelivalikoima on euroon siirryttäessä sama kaikissa Ottopisteissä, sen sijaan että eri automaatteja käyttävät asiakkaat saisivat erilaista palvelua. Euroaikana setelit ovat siten kaikissa Ottopisteissä olleet 20 ja 50 euroa.

Kuinka paljon Ottopisteestä voi nostaa kerralla? Entä vuorokaudessa?

Ottopisteillä voi nostaa myös suurempia summia kuin pikavalikossa näkyvät. Kun valitset ”Muu summa”, voit syöttää minkä tahansa nostosumman aina 1000 euroon asti.

”Muu summa”-näytön inforivillä näkyy vuorotellen, mikä on sillä hetkellä pienin ja suurin summa, joka automaatissa olevilla seteleillä on jaettavissa. Esimerkiksi silloin, kun automaatissa ei ole jäljellä lainkaan 50 € seteleitä, suurin tarjottava 20 € seteleinä jaettava summa on 440 €.

Suurimpaan nostettavissa olevaan määrään vaikuttavat tietysti myös tilisi saldo ja tilille tai kortille mahdollisesti asetettu vuorokausittainen tai kuukausittainen nostorajoitus.  Aikaan sidottu nostojen yläraja riippuu pankin kanssa sopimistasi tili- ja korttiehdoista. Asiakas voi yleensä sopia omalle kortilleen haluamansa turvarajan, joka voi olla Ottopisteen tarjoamaa maksiminostoa alempikin (esim. 200 euroa vuorokaudessa).

Mitä pitää tehdä, kun on työntänyt kortin automaattiin, mutta ei saa sitä enää takaisin?

Ottopisteen sininen aukko ei  normaalisti koskaan ota korttia kokonaan sisäänsä, vaan kortti jää aina asiakkaan saataville. Mikäli et saa korttia ulos tai sinulla on syytä epäillä, että joku on huomaamattasi voinut napata kortin, se on syytä varmuuden vuoksi heti kuolettaa: Ilmoita kortin katoamisesta kortin myöntäneeseen pankkiin tai soita (24 h) numeroon 020 333, jolloin kortti voidaan sulkea pois käytöstä.

Mikäli Ottopisteen keltainen aukko taltioi kortin esimerkiksi pankin pyynnöstä, liian monen peräkkäisen väärän tunnusluvun syötön vuoksi, ilmoittaa se tästä selkeästi näytöllä ja kuitilla. Lisätietoja saat omasta pankistasi.

Miten sirukortti ja sininen aukko toimivat tilanteessa, jossa luvaton henkilö yrittää nostaa kortilla rahaa - tai jos itse syöttää liian monta väärää tunnuslukua?

Sininen aukkohan ei niele koskaan sirukorttia, vaan kortti jää aina asiakkaan saataville. Kortti kuitenkin suljetaan pois käytöstä, jos sitä yritetään käyttää useamman kerran väärällä tunnusluvulla.

Kortin avaamiseksi takaisin käyttöön kortin oikean haltijan on otettava yhteyttä kortin myöntäneeseen pankkiin.

Millä ulkomaisilla korteilla voi nostaa rahaa Otto-automaateilta?

Mikäli kortissa on jokin näistä kansainvälisistä tunnuksista, rahan nostaminen Suomessa Otto-automaateilla on mahdollista: Visa, MasterCard, Maestro, Visa Electron, Cirrus, V-Pay, Plus, American Express, Diners Club tai Discover.

Ennen Suomeen tuloa asiakkaan kannattaa silti aina tarkistaa asia vielä kortin myöntäjältä, sillä pelkkä kansainvälinen brändi ei riitä, vaan kyseisen yksittäisen kortin pitää myös sallia kansainvälinen automaattikäyttö.

Jos asiakas kortteineen on jo Suomessa, kannattaa rohkeasti kokeilla, onnistuuko otto.

Vastaa